Talousarvioesityslausunto 2025

29.9.2024

Helsingin varhaiskasvatus JHL ry 081

 

Hyvä lautakunnan jäsen,

Helsingin varhaiskasvatus JHL ry 081 edustaa kaikkia varhaiskasvatuksen ammattiryhmiä. Jäsenistömme koostuu pääasiassa varhaiskasvatuksen lastenhoitajista ja opettajista, perhepäivähoitajista, leikkipuisto-ohjaajista ja alalle opiskelevista.

 

Alla muutama huomio Kaskon talousarvioehdotukseen 2025 liittyen:

 

Varhaiskasvatuksen osalta vuosi 2030 on merkityksellinen, sillä lakimuutos henkilöstörakenteen muutoksesta astuu voimaan. Suhde varhaiskasvatuksen opettajien, sosionomien ja lastenhoitajien määrästä lapsiryhmässä muuttuu. Ryhmiin on jäämässä vain yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. Pula kelpoisesta henkilöstöstä on tälläkin hetkellä vakava, mitä se onkaan lakimuutoksen myötä? Sekä valtakunnallisesti että suurimmat kunnat yhdessä etsivät ratkaisuja monin eri tavoin. Pelkkä aloituspaikkojen lisääminen varhaiskasvatuksen opettajakoulutukseen ei ratkaise ongelmaa. Helsingin varhaiskasvatuksessa työskentelee iso joukko kokeneita varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, jotka ovat kyselyn mukaan motivoituneita jatko-opintoihin varhaiskasvatuksen opettajiksi lastenhoitajien työmahdollisuuksien kaventuessa. Tämä on se joukko, joka pysyy kaupungilla, kunhan heille annetaan mahdollisuus opiskella monimuotokoulutuksena vaadittava pätevyys.

Helsingin tulisi taata mahdollisuudet ja rahoitus omaan monimuotokoulutukseen lastenhoitajasta opettajaksi tai sosionomiksi sisällyttämällä se ensi vuoden talousarvioon ja siten varmistamalla varhaiskasvatuksen kelpoisen henkilöstön saatavuutta myös lakimuutoksen jälkeen. Oppisopimuskoulutus on myös tärkeä väylä eteenpäin.

Lakisääteiset muutokset eivät voi olla vastuuperiaatteen piirissä, kuten lapsen ja oppijan tarvitsema tuki.

On tärkeää huomata, että alle 3-vuotiaiden osuuden kasvu varhaiskasvatuksessa lisää henkilöstökuluja, vaikka lasten määrä vähenisi.

 

 

 

Helsingin varhaiskasvatus JHL ry 081 puolesta 2.9.2024

 

Tarja Thaci, puheenjohtaja Jaana Kesänen, pääluottamusmies tarja.thaci@jhl81.fi jaana.kesanen@hel.fi